a keď som sa ho pýtala, akú tortu mu upečiem, zvíťazila
karamelová s hruškami :)
Pridávam aj receptík...
Kakaový korpus (25 cm):
12 vajec
240 g trstinový cukor
2 PL olej
3 PL horúca voda
360 g hladká špaldová múka (preosiata)
3 PL kakao
1 ČL PDP (prášok do pečiva)
240 g trstinový cukor
2 PL olej
3 PL horúca voda
360 g hladká špaldová múka (preosiata)
3 PL kakao
1 ČL PDP (prášok do pečiva)
Bielka vyšľaháme spolu s cukrom do peny,
prišľaháme žĺtka zmiešané s olejom a vodou,
nakoniec zľahka primiešame múku zmiešanú s kakaom a PDP.
Vylejeme do formy s priemerom 25 cm, v ktorej je papier
na pečenie. Pečieme na 160°C (ventilátor) cca 1 hodinu
prišľaháme žĺtka zmiešané s olejom a vodou,
nakoniec zľahka primiešame múku zmiešanú s kakaom a PDP.
Vylejeme do formy s priemerom 25 cm, v ktorej je papier
na pečenie. Pečieme na 160°C (ventilátor) cca 1 hodinu
Karamelová plnka:
300 g cukru upálime na karamel, prilejeme
150 ml horúcej vody
a
500 ml mlieko zmiešané s:
2 zlaté klasy
2 žĺtky
= uvaríme puding, necháme vychladnúť
150 ml horúcej vody
a
500 ml mlieko zmiešané s:
2 zlaté klasy
2 žĺtky
= uvaríme puding, necháme vychladnúť
Vyšľaháme 250 g masla (zmäknuté)
a 100 g práškového cukru do peny, potom prišľaháme
vychladnutý puding po lyžiciach +
500 g mascarpone
300 g jemný tvaroh
a 100 g práškového cukru do peny, potom prišľaháme
vychladnutý puding po lyžiciach +
500 g mascarpone
300 g jemný tvaroh
Vychladnutý korpus prerežeme nožíkom 3x,
korpus natrieme malinovým lekvárom, potrieme plnkou,
dáme hrušky nakrájané na tenké plátky
a takto opakujeme všetky vrstvy. Celú tortu ešte
obtrieme krémom a dáme zachladiť.
Na vrch môžeme urobiť "stekance" z ganáže:
75 g šľahačkovej smotany
50 g čokolády (72%)
Smotanu zohrejeme pod bod varu, nalejeme
na nasekanú čokoládu, zamiešame a lyžicou robíme po obvode "stekance", potom vyplníme aj stred.
HOTOVO :)
Ak chce niekto skúsiť jednoduchšiu plnku bez pálenia karamelu,
môže použiť karamelové salko, pridávam aj receptík :)
500 g mascarpone
250 ml šľahačková smotana
4 PL práškový trstinový cukor
500 g jemný tvaroh
1 karamelové salko
250 ml šľahačková smotana
4 PL práškový trstinový cukor
500 g jemný tvaroh
1 karamelové salko
Najprv vyšľaháme mascarpone so šľahačkovou smotanou a cukrom
na stredných otáčkach, potom postupne prišľaháme tvaroh a salko...plnka je hotová :)
na stredných otáčkach, potom postupne prišľaháme tvaroh a salko...plnka je hotová :)
Krásny deň prajem...
Zatoulala jsem se tu a nestačím zírat, taková paráda. Dodatečně gratuluji k narozeninám a tobě k tak krásnému dílu - dortíku. Opatrujte se tam na Slovensku, zdravím z Havířova.☺
OdpovedaťOdstrániťDakujeme velmi pekne za mile slova, manzelovi odkazem 🙏😊 Pecenie je moj konicek, tak som rada, ze je to jedle a pacia sa moje vytvory 😍 Pozdravujem aj ja a prajem krasny vecer, papa
OdstrániťKatuško, když se na tortu člověk podívá, je to hotové pohlazení. Vypadá překrásně! A věřím, že až člověk ochutná, tak na chvíli ztratí i řeč. Jsi šikulka, manžel musel mít velkou radost. Vše nejlepší!
OdpovedaťOdstrániťKrásné podzimní dny
K.
Dakujeme velmi pekne 😊🙏❤ manzelovi odkazem 😍 krasny vikend, papa
Odstrániť