Translate

utorok 11. februára 2020

Minulý víkend som si urobila radosť


Keď sme boli na tradičnom piatkovom nákupe potravín,
prechádzali sme okolo kvetov...tieto mi "padli" do oka, tak sme ich šupli
do vozíka...len tak, pre radosť...

Snáď pohľad na ne poteší aj vás :)




Krásny deň všetkým...



pondelok 10. februára 2020

Kysnuté cesto


Už som spomínala, že kysnuté cesto bola pre mňa vždy
veľká neznáma a tento druh receptov som viac-menej prehliadala...minulý
rok som sa rozhodla, že konečne posuniem hranice
môjho pečenia a kysnuté cesto vyskúšam...pravdupovediac ma lákalo
upiecť trdelníky, keďže ich máme radi :)

Ospravedlňujem sa za fotky, keďže ich kvalita nie je ktovieaká...je to fotené narýchlo,
lebo tá vôňa vždy prilákala mojich hladošov...



Odvtedy som už skúšala aj pizza štangle, cesto s vajcom, bez vajca,
len žĺtko a rôzne obmeny...vždy však so špaldovou múkou
a trstinovým cukrom...zistila som, že to nie je nič zložité
a môj strach bol zbytočný...ale, že úplne :)





A aký recept používam? Tento :)

250 g mlieka
90 g trstinového cukru
1/2 kocky droždia (celé je na 1 kg múky)
85 g maslo
500 g hladkej špaldovej múky
štipka soli

Najprv si zohrejem mlieko s 1 PL cukru a dám do neho kvások.
Zvyšok cukru dám do misy od robota, pridám preosiatu múku, soľ a roztopené maslo.

Múku je dôležité preosiať, lebo cesto bude nadýchané...skúšala som
aj bez preosiatej a bol veľký rozdiel :)

Zamiešam hnetacím hákom...to maslo múku trochu zohreje,
keďže je teplé.

Keď kvások začne v mlieku pracovať ("spení sa"),
prilejem ho k múke...to je asi tak za 7-8 minút...v robote nechám vymiesiť
cesto, kým sa odlepuje od stien (aj od spodku) a je hladké...trvá to asi 5-7 minút.
Hotové cesto trochu pomúčim, zakryjem misu potravinovou fóliou
a utierkou, šupnem do rúry nastavenej na 35 stupňov C
(horný a spodný ohrev)...a za cca 45 minút mám cesto vykysnuté (zdvojnásoví objem).

Z cesta robím slimáky, trdelníky, buchty, kringel...na čo máme chuť.
Plnku máme najradšej kakaovú a škoricovú...do roztopeného masla
primiešam mletý cukor a buď škoricu alebo kakao,
natriem na rozvaľkané cesto a zrolujem.
Keď robím trdelníky, tak natočené cesto potriem maslom a vyváľam
v cukre zmiešanom so škoricou a orechami.

Nechám ešte 20 minút podkysnúť (kým sa mi zohreje rúra)
a pečiem na 180 stupňoch (horkovzduch) cca 23-25 minút.

Hotové potriem maslom a zakryjem utierkou, kým vychladnú.

Ak robíme pizza cesto, tak namiesto mlieka dám vodu
a cukor len jednu lyžicu, do múky už ďalší cukor nedávam :)

Tento recept sa mi celkom osvedčil...vajíčka, ani žĺtky nedávam,
nevidela som nejak veľký rozdiel,
keď som ich pridala...ale kto chce, tak kľudne 1 vajíčko alebo 2 žĺtka
môže pridať...



Prajem vám úspešný start do nového týždňa, majte sa krásne :)