Translate

piatok 22. februára 2019

Koláč z kefíru...


O tibetskej hube, ktorú "chovám",
som vám už písala... tým pádom máme stále doma dosť kefíru,
ktorý buď pijeme, alebo z neho pečiem...
Recept na scones nájdete tu ( namiesto acidka použijem kefír)
a teraz pridávam recept na koláč z kefíru ;)


Potrebujeme:

300 g hladkej špaldovej múky
270 g kefíru
70 g olej 
80 g kokosový cukor (prip. trstinový, brezový)
2 ČL PDP
2 vajcia 
štipka soli

Všetko spolu naraz odvážime, zmiešame ručne metličkou
 (žiadny mixér, šľahač, robot nepotrebujeme),
vylejeme na plech s papierom na pečenie,
navrch poukladáme ovocie
a pečieme pri 180° C (ventilátor) približne 30 minút.

Túto dávku robím na plech 21 x 21 cm.


Večer upečiem a raňajky sú pripravené...

Krásny deň a blížiaci sa víkend :)


štvrtok 21. februára 2019

Môj mužíček ma rozmaznáva...


Samsung galaxy watch...


Tým, že som pred takmer 2 rokmi zmenila svoj životný štýl 
a prešla na zdravšie stravovanie, či cvičenie, chcela som sa viac sledovať...
...začala som používať 
náramok Fitbit charge 2...bola som s ním veľmi 
spokojná...sledovala som si kroky, spálené kalórie, či spánok a všetko ostatné, 
čo tieto hodinky ponúkali.
Jedinou ich nevýhodou bolo, že sa s nimi nedalo plávať... to mi však 
až tak neprekážalo. Na jedno nabitie vydržali ísť v pohode 5 dní... 
...to bolo super :)


Napriek tomu som v poslednom čase pokukovala po nových hodinkách 
Samsung galaxy watch - rose gold...
...veľmi sa mi páčili... nielen výzorovo, ale aj funkciami a hlavne, 
že sú vodotesné a dá sa s nimi ísť v pohode do vody...aj morskej ;)

...a môj manželík ma prekvapil...kúpil mi ich...
...na Valentína... 
...vydržia na jedno nabitie síce len dva dni, ale aj tak sú úžasné :) 
Viem s nimi sledovať všetko, čo aj s Fitbit-kami a okrem toho sa s nimi 
dá telefonovať, nájsť "stratený" telefón (keď neviem, kde som ho položila),
 pozrieť si počasie, kalendár, barometer, či počúvať hudbu...
Veľmi sa im teším :)
O chvíľu to bude jar a konečne sa bude dať tráviť viac času vonku.

Ako ste na tom vy? Používate nejaké inteligentné hodinky, či náramok?

Krásny deň...


Premohla ma...


...choroba...minulý piatok...po dlhom čase 
som dostala antibiotiká...bolesť hrdla, teplota a kľud na lôžku...celý týždeň
som v podstate preležala a prespala...nemala som chuť na nič,
ani na písanie blogu, dokonca ani na pečenie...a to už je čo povedať :)

Našťastie dnes sa cítim lepšie...


Ako zvládate toto chrípkové obdobie vy?

Majte sa krásne a hlavne veľa zdravia vám prajem :)


piatok 8. februára 2019

Z prechádzky...


Počasie ideálne na prechádzku...slniečko, príjemná teplota,
akoby sa zjarievalo...ale ešte je zavčasu, noci sú chladné, počkáme si na marec, či apríl.

Chodievame okolo jednej záhrady,
kde rastú takéto nádherné borovice...neviem ani odhadnúť, koľko majú rokov
a som veľmi rada, že majitelia ich nevypílili...pôsobia veľmi príjemne...
...pamätám si ich ešte z detských čias,
keď sme chodievali tadiaľto...bývali sme neďaleko a ako deti sme mali
prebrázdené všetky ulice naokolo... :)







Cindy má bundičku VIP...zima jej nie je :)

Krásny víkend...

utorok 5. februára 2019

Košíčky...aj s receptíkom :)


Je s nimi síce "piplačka", 
ale páčia sa mi...dajú sa naplniť rôznymi náplňami
a väčšinou miznú zo stola ako prvé :)


Recept na ne používam ako na klasické linecké
takže:

250 g špaldovej múky
125 g masla
60 g cukru (dávam trstinový alebo brezový)
1 žĺtok
1 PL studenej vody

Rýchlo zamiesim cesto, zbytočne ho v rukách nezohrievam,
dám na cca 1/2 hodinku do chladničky, potom rozvaľkám a vykrojím kolieska o kúsok väčšie ako košíček.
Natlačím do košíčkov a pečiem na 160 stupňoch (ventilátor) cca 10-15 min.

Hneď za horúca ich vyklopím a nechám vychladnúť.

Ak chcem košíky zdobiť hviezdičkami, tak trochu cesta vykrojím vykrajovačkou.

Náplne máme radi čokoládové (aj bielu, aj hnedú)...klasickú ganache...

Zohrejem 250 ml šľahačkovej smotany,
keď už začína bublinkovať, stiahnem ju z plameňa a nalejem na nakrájanú horkú
(aspoň 52%)
 alebo bielu čokoládu...200g...nechám chvíľu postáť a vymiešam lyžicou dohladka...
Na záver pridám trochu masla (cca 20-30 g)
a miešam, kým sa rozpustí...hotovú čokoládu
nalejem do košíčkov, vrch ozdobím (napr. nasekanými pistáciami).

Do košíkov s hviezdičkami
som dala najprv trochu višňového lekváru, na to mascarpone krém 
pomocou cukrárskeho sáčku a ozdobnej špičky, 
ale kľudne môžete aj lyžicou
 (250 g mascarpone vyšľahať so 180 ml šľahačkovej smotany
a cca 60-80 g práškového cukru)
a vrch ozdobila hviezdou :)

Ak budete mať záujem, pridám aj receptík na cupcake...

Majte sa krásne ♡


nedeľa 3. februára 2019

Nedeľná pohoda...


...užívam si voľný deň...

Najradšej v kresle s knižkou v ruke, prípadne s háčikom :)

Toto je moje nové kreslo, ktoré
som si vybrala ako vianočný darček...
v Tempo Kondela...máte niekto skúsenosť s týmto obchodom
a jeho výrobkami?


...a spoločný darček sme si objednali gauč...doteraz sme mali
látkový, ale poťah sa žiaľ nedal prať...
 ...okrem chrbtových a bočných opierok...zvyšnú časť bolo treba tepovať...
...keďže máme psíka, zvíťazil umývateľný gauč :)


Má úložný priestor a je rozkladací...snáď budeme spokojní :)

Deky nesmú chýbať a tá červená sa mi veľmi páči...

Užite si nedeľu 
a zajtra hor sa opäť do práce ;)


sobota 2. februára 2019

Tibetskú kefírovú hubu...


...som dostala od mojej kolegyne...sú to vlastne
"kefírové zrná", teda baktérie a kvasnice.
Každý deň tak mám hrnček kefíru a jediné, čo potrebujem na jeho výrobu, 
je huba a mlieko...používam chladené plnotučné :)

Huba doslova "požerie" všetku laktózu
a za 24 hodín pri izbovej teplote vytvorí kefír, 
ktorý je veľmi zdravý
 a prospešný vďaka probiotickým baktériám, pomáha obnovovať 
črevnú mikroflóru.

Pri manipulácii s hubou používam plastové náradie,
 teda plastovú lyžicu, plastové sitko 
a nádobu zo skla, keramiky, 
príp. tiež plastovú. Huba neznáša kov, pretože ten baktérie ničí. 

Každý deň treba hotový kefír preliať 
cez plastové sitko, 
hubu v sitku poriadne opláchnuť pod tečúcou vodou, 
 znovu dať do pohára (čistého)
a zaliať studeným mliekom
 (na 250 ml pohár mlieka dávam jednu kopcovitú lyžicu huby).
 Pohár zakryjem servítkou, ktorú prichytím gumičkou
 a nechám pracovať, občas premiešam.
 Ak chcem fermentáciu oddialiť a nechcem kefír každý deň,
 dám pohár s hubou do chladničky, 
kde sa proces spomalí...vtedy to trvá asi 5 dní...

Počula som, že ak nechcem určitý čas vyrábať kefír, 
stačí umytú hubu zabaliť do sáčku 
a dať do mrazničky na 2-3 mesiace...pokiaľ nechceme
 robiť kefír dlhšie, 
umytú hubu dáme do bavlneného vrecka a necháme usušiť...takto
 by mala vydržať v pohode aj rok...skúsila som ju usušiť,
 ale či sa mi podarí zobudiť ju, 
to neviem :)

Huba sa dosť rýchlo rozmnožuje,
takže treba zvyšovať objem mlieka, alebo hubu jednoducho
vyhodiť...niekto dáva hubu zjesť domácim miláčikom :)

Takto huba vyzerá, keď je umytá...


Umytá v pohári...



...zaliata mliekom...



...a usušená :)


Najviac mi kefír chutí na druhý deň po vybratí z chladničky...

Krásny víkend :)

piatok 1. februára 2019

Srdiečková deka...


Začal február...onedlho bude Valentín, 
tak obchody už ponúkajú srdiečkový sortiment...červenú deku
som chcela už dávnejšie...a či má, alebo nemá 
srdiečka, to mi bolo jedno 
(mám síce červenú vianočnú so sobíkmi, ale tá je už odložená)...
...túto som chcela na celoročné používanie, kedykoľvek počas roka...

V Pepco som teda 
prikúpila 2 deky...Cindy ich už testuje...a páčia sa jej...sú mäkučké
a príjemné :)


Víkend má byť síce upršaný, ale napriek tomu si ho užite...

...majte sa krásne :)