...som dostala od mojej kolegyne...sú to vlastne
"kefírové zrná", teda baktérie a kvasnice.
Každý deň tak mám hrnček kefíru a jediné, čo potrebujem na jeho výrobu,
je huba a mlieko...používam chladené plnotučné :)
Huba doslova "požerie" všetku laktózu
a za 24 hodín pri izbovej teplote vytvorí kefír,
ktorý je veľmi zdravý
a prospešný vďaka probiotickým baktériám, pomáha obnovovať
črevnú mikroflóru.
Pri manipulácii s hubou používam plastové náradie,
teda plastovú lyžicu, plastové sitko
a nádobu zo skla, keramiky,
príp. tiež plastovú. Huba neznáša kov, pretože ten baktérie ničí.
Každý deň treba hotový kefír preliať
cez plastové sitko,
hubu v sitku poriadne opláchnuť pod tečúcou vodou,
znovu dať do pohára (čistého)
a zaliať studeným mliekom
(na 250 ml pohár mlieka dávam jednu kopcovitú lyžicu huby).
Pohár zakryjem servítkou, ktorú prichytím gumičkou
a nechám pracovať, občas premiešam.
Ak chcem fermentáciu oddialiť a nechcem kefír každý deň,
dám pohár s hubou do chladničky,
kde sa proces spomalí...vtedy to trvá asi 5 dní...
Počula som, že ak nechcem určitý čas vyrábať kefír,
stačí umytú hubu zabaliť do sáčku
a dať do mrazničky na 2-3 mesiace...pokiaľ nechceme
robiť kefír dlhšie,
umytú hubu dáme do bavlneného vrecka a necháme usušiť...takto
by mala vydržať v pohode aj rok...skúsila som ju usušiť,
ale či sa mi podarí zobudiť ju,
to neviem :)
Huba sa dosť rýchlo rozmnožuje,
takže treba zvyšovať objem mlieka, alebo hubu jednoducho
vyhodiť...niekto dáva hubu zjesť domácim miláčikom :)
Huba sa dosť rýchlo rozmnožuje,
takže treba zvyšovať objem mlieka, alebo hubu jednoducho
vyhodiť...niekto dáva hubu zjesť domácim miláčikom :)
Takto huba vyzerá, keď je umytá...
Umytá v pohári...
...zaliata mliekom...
...a usušená :)
Najviac mi kefír chutí na druhý deň po vybratí z chladničky...
Krásny víkend :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára