Translate

utorok 11. februára 2020

Minulý víkend som si urobila radosť


Keď sme boli na tradičnom piatkovom nákupe potravín,
prechádzali sme okolo kvetov...tieto mi "padli" do oka, tak sme ich šupli
do vozíka...len tak, pre radosť...

Snáď pohľad na ne poteší aj vás :)




Krásny deň všetkým...



pondelok 10. februára 2020

Kysnuté cesto


Už som spomínala, že kysnuté cesto bola pre mňa vždy
veľká neznáma a tento druh receptov som viac-menej prehliadala...minulý
rok som sa rozhodla, že konečne posuniem hranice
môjho pečenia a kysnuté cesto vyskúšam...pravdupovediac ma lákalo
upiecť trdelníky, keďže ich máme radi :)

Ospravedlňujem sa za fotky, keďže ich kvalita nie je ktovieaká...je to fotené narýchlo,
lebo tá vôňa vždy prilákala mojich hladošov...



Odvtedy som už skúšala aj pizza štangle, cesto s vajcom, bez vajca,
len žĺtko a rôzne obmeny...vždy však so špaldovou múkou
a trstinovým cukrom...zistila som, že to nie je nič zložité
a môj strach bol zbytočný...ale, že úplne :)





A aký recept používam? Tento :)

250 g mlieka
90 g trstinového cukru
1/2 kocky droždia (celé je na 1 kg múky)
85 g maslo
500 g hladkej špaldovej múky
štipka soli

Najprv si zohrejem mlieko s 1 PL cukru a dám do neho kvások.
Zvyšok cukru dám do misy od robota, pridám preosiatu múku, soľ a roztopené maslo.

Múku je dôležité preosiať, lebo cesto bude nadýchané...skúšala som
aj bez preosiatej a bol veľký rozdiel :)

Zamiešam hnetacím hákom...to maslo múku trochu zohreje,
keďže je teplé.

Keď kvások začne v mlieku pracovať ("spení sa"),
prilejem ho k múke...to je asi tak za 7-8 minút...v robote nechám vymiesiť
cesto, kým sa odlepuje od stien (aj od spodku) a je hladké...trvá to asi 5-7 minút.
Hotové cesto trochu pomúčim, zakryjem misu potravinovou fóliou
a utierkou, šupnem do rúry nastavenej na 35 stupňov C
(horný a spodný ohrev)...a za cca 45 minút mám cesto vykysnuté (zdvojnásoví objem).

Z cesta robím slimáky, trdelníky, buchty, kringel...na čo máme chuť.
Plnku máme najradšej kakaovú a škoricovú...do roztopeného masla
primiešam mletý cukor a buď škoricu alebo kakao,
natriem na rozvaľkané cesto a zrolujem.
Keď robím trdelníky, tak natočené cesto potriem maslom a vyváľam
v cukre zmiešanom so škoricou a orechami.

Nechám ešte 20 minút podkysnúť (kým sa mi zohreje rúra)
a pečiem na 180 stupňoch (horkovzduch) cca 23-25 minút.

Hotové potriem maslom a zakryjem utierkou, kým vychladnú.

Ak robíme pizza cesto, tak namiesto mlieka dám vodu
a cukor len jednu lyžicu, do múky už ďalší cukor nedávam :)

Tento recept sa mi celkom osvedčil...vajíčka, ani žĺtky nedávam,
nevidela som nejak veľký rozdiel,
keď som ich pridala...ale kto chce, tak kľudne 1 vajíčko alebo 2 žĺtka
môže pridať...



Prajem vám úspešný start do nového týždňa, majte sa krásne :)

pondelok 27. januára 2020

Toto pochmúrne počasie...





...nie je nič pre mňa...veľmi mi chýba slnko
a je to vidieť aj na našej aktivite...nič sa nám nechce...
Na sneh to zatiaľ nevyzerá, ale beriem to pozitívne...aspoň ho nemusíme
odhŕňať :)


Tak aspoň ružička pre potešenie :)




 Majte sa krásne...



štvrtok 23. januára 2020

Z mrazničky...


...som vytiahla ďalšiu dávku tekvicových semienok...

 Mám ich veľmi rada :-)

To, aby som ich dala do mrazničky, mi pred pár rokmi poradil
jeden kolega...a som za túto radu veľmi vďačná,
pretože mňa by to teda nenapadlo...na ono to fakt funguje...
Semiačka sú chutné a veľmi podobné tým čerstvým na jeseň...




Recept na pečenie som už písala
  tu, ale zopakujem:


...najprv treba semiačka umyť cez sitko a usušiť na utierke.
Na plech som dala papier na pečenie a naň v jednej vrstve semiačka,
ktoré osolíme. Pečú sa v teplovzdušnej rúre (nastavené na ventilátor) na 180 stupňov
cca 20-25 minút...uprostred pečenia treba rúru otvoriť na pár sekúnd,
aby sa prípadná vlhkosť dostala von...a trošku ich "prehrabať",
nech sa pootáčajú.
Jediný rozdiel je v tom, že tieto mrazené sa pečú o pár minút dlhšie :-)


Tak príjemné lúskanie...majte sa krásne...





piatok 17. januára 2020

Banán s čokoládou a šľahačkou


Keď mám chuť na niečo sladké,
ale nie až tak nezdravé, vždy vyhrá táto dobrota...je to veľmi
jednoduchá mňamka, ktorá aj celkom dobre zasýti...

A navyše ju zjedia aj deti, ktoré ovocie odmietajú...jednoducho
čokoláde so šľahačkou neodolajú...banán už potom nie je podstatný :)



Ako na to?

Rozkrojíme banán pozdĺžne na polovicu, prípadne na kolieska
(s kolieskami je trochu viac roboty, ale sa jednoduchšie jedia),
polejeme roztopenou čokoládou s 1 ČL kokosového oleja
a na vrch dáme šľahačku...hotovo...mňam...

Prvýkrát som to jedla ako puberťáčka v jedných kúpeľoch,
keď sme tam boli na návšteve a odvtedy to robím dosť často :)

Krásny blížiaci sa víkend...

sobota 11. januára 2020

Hurá víkend


Týždeň bol náročný, keďže po dvojtýždňovom leňošení
sme znovu nastúpili do práce...chrbát síce stále pobolieva
(hlavne, keď sedím),
ale dá sa to vydržať...trochu sa prejdem a je mi lepšie :)

Dnes vonku svietilo slniečko, ale dosť fúkal vietor...poobede 
počasie lákalo von...aj vnútri bolo akosi krajšie...


Bol to príjemný deň, aj sme si oddýchli, 
aj trošku upratali, aj navarili...zajtra sa možno pôjdeme aj niekde prejsť...

Krásny zvyšok víkendu prajem :)

štvrtok 9. januára 2020

Profiterolky


Sú jednoduché a chutné...dlho som sa bála odpaľovaného
cesta, ale obavy boli zbytočné...podarili sa hneď na prvýkrát,
aj druhý, tretí,...snáď som to teraz nezariekla :)


Kto ešte neskúsil, odporúčam...a pridávam aj receptík,
podľa ktorého ich robím...

Potrebujeme:

125 g mlieko 
125 g voda 
115 g maslo 
štipka soli 
140 g hladkej špaldovej múky
4 vajcia "L"

Mlieko, vodu, maslo a soľ dáme variť...keď vrie,
odstavíme bokom a prisypeme naraz všetku múku...zamiešame a vrátime naspäť na sporák.
Za stáleho miešania varíme a "odpaľujeme " približne 1-2 minúty, kým sa nám cesto oddeľuje od hrnca 
a spája sa do "gule".

Hotové cesto preložíme do kuchynského robota 
a pri nízkych otáčkach necháme vychladnúť. Používam pri tom K-metlu. 
Keď je cesto na dotyk teplé (nie horúce - cca 30°C), postupne po jednom primiešame vajíčka. 
Zakaždým necháme každé jedno poriadne zamiešať.

Hotové cesto dáme do cukrárskeho vrecka a vytláčame 
na papier na pečenie malé kopčeky.
Nechávame rozostupy, lebo sa dosť zväčšia.
Mokrým prstom ich uhladíme a pred pečením pofŕkame čistou studenou vodou.
Pečieme na 200 stupňoch (ventilátor) cca 7 minút,
 potom znížime na 180 stupňov a pečieme 
do zlatista približne 15 minút.
 Rúru v žiadnom prípade neotvárame.
Hotové vyberieme a necháme vychladnúť.



Krém:

500 g mascarpone
125 g tvaroh
100 g šľahačková smotana
200 g čokoláda (aspoň 52%)

Čokoládu rozpustíme nad parou, primiešame do nej tvaroh 
a vyšľaháme spolu s mascarpone a šľahačkou smotanou.

Hotový krém dáme do cukrárskeho vrecka s tenkou špičkou. 
Vychladnuté profiterolky naplníme krémom tak, že špičkou "prerazíme" stenu profiterolky 
na tenkom mieste na boku a vtlačíme náplň
(prípadne ich rozkrojíme zúbkovaným nožom a naplníme lyžicou). 
Dáme zachladiť do chladničky.

Medzitým si rozpustíme nad parou bielu čokoládu, v ktorej naplnené guličky namáčame.
Posypeme orieškami, ja som dala podrvené pistácie.

Hotovo :)

Krásny blížiaci sa víkend prajem...


pondelok 6. januára 2020

Traja králi...voľný deň


Dnes je nádherný deň...

Nenasneží a nenasneží...
...ale je mrazivo a krásne svieti slniečko :)

V piatok ma seklo v krížoch, tak ma ešte trochu bolia...robím len pomalé 
a opatrné pohyby a pri prácach mám pomocníkov (Janku a Viťa)...veď aj stromček
sme odzdobovali spolu :)
Mala som v pláne ešte upratať šuflíky v kuchyni,
 ale čo už, počká to...všetko zlé je na niečo dobré, tak si aspoň 
oddýchnem...je to už lepšie, ale nesilím sa...relaxujem.






A zajtra ideme po 2 týždňoch opäť do práce...

Majte sa krásne ;)

nedeľa 5. januára 2020

Tento rok...


...bude môj diár motivačný :)

Mám rada ružovú, motivačné citáty a chcem
žiť trochu viac pre prítomnosť a tešiť sa z nej...
...každý má svoje problémy a starosti (samozrejme aj radosti) a treba sa z toho všetkého poučiť, 
naučiť sa s tým žiť, neporovnávať sa a tešiť sa aj z maličkostí...a to je práve to, 
na čom chcem tento rok popracovať ;)

Moja pamäť akosi po štyridsiatke začína štrajkovať, 
častejšie si zapisujem, keď nechcem na niečo zabudnúť...využívam aj kalendár v mobile, ale keďže aj papier
má svoje čaro, bude mať miesto v mojej kabelke tiež.




Krásny zvyšok víkendu :)

sobota 4. januára 2020

Stromček sme odzdobili...


...a pomaličky sa vraciame do bežného režimu :)



Sviečky budeme páliť aj naďalej, mám to rada...


Krásny zvyšok víkendu ;)

piatok 3. januára 2020

Zo včerajšej prechádzky


Okolie Jelenca je krásne najmä na jar a v lete, ale aj zima
má svoje čaro...mali sme tu nejaké povinnosti, tak sme to spojili aj s prechádzkou :)

Na Gýmeš sme tentokrát "neliezli",
len sme sa pomotali okolo jazera, pozreli blízke okolie...a bolo super.










Užite si dnešný deň, majte sa krásne :)

štvrtok 2. januára 2020

Zobudili sme sa do mrazivého rána..


Všetko je krásne biele, aspoň na chvíľu :)
(aj keď na fotkách to nie je až tak vidieť)
Do toho vykukuje slniečko...po snehu ani chýru, ani slychu...
...určite napadne po prázdninách :)



Vtáčikom každý deň dosýpame slnečnicu
a vždy ju všetku vyzobú...už spapali minimálne
7 kg tento rok...hladoši...ale chodí ich sem veľa...sýkorky,
stehlíky, hrdličky...a drozdy zase na jablká :)



Krásny deň prajem ;)

streda 1. januára 2020

Kúsok od nás...


...krásny sviatočný deň prajeme...

Dnes je super dátum, však?
1.1.2020
Verím, že aj celý rok bude taký...už plánujeme, čo 
urobíme, aké sny si splníme...stále si hovorím, že sa nebudem tešiť na budúcnosť, ale užívať si
prítomnosť, snívať však treba...no nie?


Stromček si ešte ponecháme do víkendu, nech nám
robí radosť a kúzelnú atmosféru...veľmi mám rada toto obdobie...svetielka
sú nastavené na časovač, takže sa zapínajú, aj vypínajú samé...ako to máte vy?

Užite si dnešný deň...
...a potom ďalší a ďalší... :)



utorok 31. decembra 2019

Šťastný nový rok 2020


...prajeme :)


Majte sa krásne...

Posledné hodiny v tomto roku...



... si užívame...

Leňošíme, oddychujeme, občas prechádzka a je nám fajn :)

Bilancujeme, čo sa nám minulý rok podarilo
a čo nie...mali sme nejaké plány a sny tak, ako každý.
Keďže sme po minulé roky takmer nikde nechodili,
celý čas sa "krútil" okolo prerábania domu a iných povinností,
chceli sme viac cestovať. Okrem toho dokončiť letnú kuchyňu, či postaviť prístrešok pre auto.
Tiež som mala vlastné predsavzatie, že sa konečne naučím piecť s droždím...pre mňa
veľká neznáma a rešpekt...a podarilo sa :)
Upiekla som svoju prvú poschodovú tortu (potom aj ďalšie),
uhačkovala prvé detské papučky pre vnučku mojej kolegynky,
videli sme "Čajku v oblakoch"...
V podstate všetko okrem prístrešku pre auto sa nám splnilo...ale bude aj ten...je v poradí :)


Cez Pelikán sme navštívili aj Cyprus, Malorku, či Egypt...boli to krátke výlety a navyše za prijateľné ceny...
Aj preto sme vynechali letnú dovolenku a radšej sa vybrali spoznávať krajiny mimo sezóny.
Ľudí v destináciách je pomenej, ceny nižšie a to nám vyhovuje :)

Najdôležitejšie však je,
že sme spolu a snívame ďalej...zdravie si viac vážime,
keďže manželovými vernými kamarátkami sú ešte stále barle,
ale nesťažujem si. Všetko zlé je na niečo dobré, tak uvidíme, čo nám ešte život prinesie :)
Všetko sa dá, keď sa chce.

A najlepšie nám je doma...pri čajíku, stromčeku, spolu :)








Krásneho Silvestra :)