Urobiť cesto na pizzu bola pre mňa pred rokom veľká výzva...
...nevedela som pracovať s kysnutým cestom,
nepiekla som koláče, ani chlieb, či rohlíky...teraz, keď som zistila,
aké je to jednoduché,
hocikedy si urobíme pizzové cesto a každý si naň naukladá suroviny podľa
vlastnej chuti...občas máme len pizza štangle
s cesnakovým dipom :)
Ja mám najradšej klasiku...šunka, syr, kukurica...
Viťo rád experimentuje a robí si takú všehochuť,
Janka zase niečo medzi nami...moju klasiku obohatí o Viťove prísady :)
Keďže cesto nechávam kysnúť v rúre vyhriatej na 35 stupňov,
tak je za pol hodinku nakysnuté
a večera za hodinu hotová...možno hodinu a štvrť :)
Čo potrebujeme na cesto:
270 ml teplej vody (ak je cesto husté, trošku ešte pridám)
1 PL cukor (trstinový)
1/2 balenia čerstvého droždia (cca 22 g)
- zmiešame a necháme postáť pár minút, kým sa droždie aktivuje
Do kuchynského robota dáme:
500 g preosiatej múky (dávam 150 g celozrnnej špaldovej a 350 g hladkú špaldovú)
1 ČL soľ
20 g olivového oleja
- premiešame a pridáme vodu s droždím.
Kuchynský robot urobí za nás cesto, ktoré po vymiesení (odlepuje sa od stien
a je hladké) trošku ponaťahujem rukami
a nechám v teplej rúre kysnúť (30-35 minút).
Po vybratí z rúry cesto rozdelím na 3 diely, rozvaľkám placky,
potriem kečupom a každý si naukladá, na čo má chuť.
Pečiem na 190 stupňoch (ventilátor) cca 20 minút,
kým trošku zhnedne.
Mňam :)
Krásny víkend...
Ahoj Katka!
OdpovedaťOdstrániťJa robievam podobnú, som tiež za klasiku :-)
Ja ale vôbec nenechávam cesto vykysnúť, len zamiesim, samozrejme s čerstvým droždím, a hneď s cestom pracujem, takže čas sa mi ešte skráti. Vyskúšaj :-)
Pááá
Danielka dakujem za super tip, vyskúšam:) papa
Odstrániť