Ako som spomínala, na 15-te narodeniny našej najmilšej :)
sme piekli karamelovú tortu...mala svoje chybičky, ale tie nikto neriešil...
bola upečená s láskou
a chutila...to bolo v tej chvíli najdôležitejšie :)
Oslavu sme mali vonku, pod prístreškom, vetrík pofukoval,
bolo príjemne...
Orechovo-karamelová torta
Suroviny na cesto (forma cca 18-20 cm):
7 vajec
štipka soli
140 g mleté vlašské orechy
140 g hladká špaldová múka
1 kypriaci prášok do pečiva
140 g trstinový cukor alebo med
1 PL voda
1 PL olej
Suroviny na plnku:
1 plechovka salko karamel
1 maslo
1 mascarpone
+ lekvár na potretie
Ako na to:
Bielky oddelíme od žĺtkov.
V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme orechy,
špaldovú múku zmiešanú s práškom do pečiva, vodu a olej.
Všetko spolu dobre
vymiešame a nakoniec pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a
štipky soli.
Hotové cesto vylejeme do
vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy
a pečieme vo vyhriatej rúre pri
teplote 180 °C cca 35-40 minút..záleží od rúry.
Vychladnutý
korpus prerežeme na tretiny, príp. na polovicu
(podľa toho, akú veľkú tortovú formu použijeme) a potrieme lekvárom.
Plnka:
Vyšľaháme maslo,
prišľaháme k nemu postupne (po lyžiciach) karamelové salko
a zľahka
prišľaháme aj mascarpone.
Poskladáme tortu, necháme stuhnúť a vyzdobíme :)
Na túto tortu som použila 1,5 násobok dávky cesta, plnku som nenavyšovala - použila som
množstvo podľa receptu, forma mala priemer cca 25 cm.
Na vrch a "stekance" som použila ganache polevu
(zohriala som šľahačkovú smotanu - 180 ml, odstavila zo sporáka
a nasypala do nej 100 g horkej čokolády nalámanej na kúsky...po chvíľke som to
dobre vymiešala, vychladnuté dala do obyčajného sáčku,
odstrihla špičku a po okraji torty zdobila...
Nôž, ktorým Janka krája tortu, máme po našej prababičke...
nevyzerá nejako zázračne, ale je to náš poklad :)
Takže 15-ka je za nami,
občiansky preukaz vo vrecku a život ide ďalej :)
Majte sa krásne...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára