Translate

štvrtok 18. júna 2020

Venčeky z odpaľovaného cesta


Kolegyňa ma poprosila,
či by som jej neupiekla...potrebovala na stretávku,
tak som piekla...ani sa to nezdá, ale zaberie to dosť času, je to piplačka...
...ale bavilo ma to :)



A tu je receptík :)

Na cesto potrebujeme:

250 ml mlieko
250 ml voda
180 g maslo
štipka soli
= dáme všetko spolu zohrievať, a keď sa maslo rozpustí a zmes začne vrieť,
dáme bokom a naraz nasypeme
280 g múky (preosiatej)
a rýchlo miešame, kým vznikne kaša a múka sa stratí...vrátime naspäť na sporák
a za stáleho miešania "odpaľujeme" cesto 1-2 minútky,
kým sa začne odlepovať od stien a varešky.
Preložíme do misy od kuchynského robota a K-metlou miešame
do vychladnutia.
Potom po jednom primiešavame vajíčka, aby bolo cesto ako láva...na túto dávku
potrebujeme 7 vajíčok "L".
Hotové cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou
a striekame venčeky na plech s papierom na pečenie.
(alebo robíme kôpky lyžicou).
Postriekame vodou a vložíme do horúcej rúry.

Pečieme na 200 stupňoch cca 8 minút, potom stiahneme na 180 stupňov
a dopekáme cca 15 minút. Používam ventilátor
a naraz pečiem 2 plechy.
Po vychladnutí ich rozrežem zúbkovým nožom.

Karamelová plnka:

300 g cukru upálime na karamel, prilejeme
150 ml horúcej vody
a
500 ml mlieko zmiešané s:
2 zlaté klasy
2 žĺtky
= uvaríme puding, necháme vychladnúť

Vyšľaháme 250 g masla (zmäknuté) 
a 100 g práškového cukru do peny, potom prišľaháme
vychladnutý puding po lyžiciach +
500 g mascarpone
300 g jemný tvaroh alebo mascarpone

Veterníky naplníme plnkou, na plnku dáme drobné ovocie,
prikryjeme a polejeme karamelovou polevou.

Poleva:

100 g cukru s troškou vody upálime na karamel, pridáme
70 g masla nakrájaného na kocky a prilejeme
60 g šľahačkovej smotany
Počkáme, kým sa karamel v smotane rozpustí, pridáme štipku soli
a necháme trochu vychladnúť.
Ešte teplým polejeme veterníky (lyžicou) a dáme stuhnúť do chladničky.

HOTOVO :)


Krásny deň prajem...

streda 17. júna 2020

Kúsok od nás...


Každý deň si užívame a tešíme sa z neho...po práci prídem domov
a skončím buď v záhrade, alebo na terase...
Včera to bola terasa :)


Privolávam leto...modrá s hnedou a bielou...páči sa mi
táto kombinácia hlavne v lete :)



Najradšej mám večery trávené vonku,
zabalím sa do deky a len tak vnímam okolie...relaxujem...

A mušličky patria k tomu :)
Majte sa krásne...



utorok 16. júna 2020

Včera bolo Víta...



...a náš ocko mal teda meniny...
Pýtala som sa ho, čo upečiem a jednoznačne to bola
čerešňová torta...je sezóna, strom máme v záhrade, bolo rozhodnuté :)




Na moje prekvapenie mi tam tie čerešne
chutili a tortu úžasne osviežili...nemusia byť stále len jahody, čučoriedky a maliny,
aj keď na vrchu torty som použila práve toto drobné ovocie...veď
hádam ho nevyhodím :)


Krásny deň :)

Vírivka


Je síce takmer polovica júna, ale počasie je nestabilné
a daždivé...na jednej strane sa tomu teším, lebo konečne je dostatok
vlahy, ale na druhej strane sa už neviem dočkať leta...
Aj tráva rastie ako divá, kosačka nemá čas oddychovať a pohyb
mám zabezpečený... :)

Tento rok sme vymenili bazén za vírivku...ide
tam menej vody, zaberá menej miesta
a dá sa využívať, aj keď nie je práve najletnejšie počasie :)
V horúčavách síce bazén asi nenahradí,
ale na toto počasie je to fajn...


Keď svieti slniečko, zohrievame vodu aj solárkom,
preto tá žiarivá modrá hadica na altánku :)



Veľmi sa už teším na leto...snáď nás nenechá dlho čakať :)

Majte sa krásne...

utorok 26. mája 2020

Minipavlovky...


...sú síce riadne sladká a kalorická bomba,
ale raz za čas sa dá a hlavne nie veľké množstvo...pri tom množstve
cukru sa toho asi ani nedá veľa zjesť :)

Včera som mala čas, aj chuť piecť...bielka v chladničke...ideálny čas.


Robievate? Ľúbite?

Ja ich robím skôr na spôsob pusiniek, aby neboli až také krehké,
nech vydržia aj do druhého dňa :)

Potrebujeme:

na 1 bielko dávam 70 g cukru krupica
Robievam naraz 3 bielka a tým pádom 210 g cukru...
...dám spolu do misy od robota a šup s tým nad paru...miešam
(nešľahám, len miešam metličkou)
a ohrievam na 71 stupňov (mám teplomer, ale ak nemáte, treba miešať,
kým sa rozpustí cukor a medzi prstami ho necítite).

Horúcu zmes dám do robota a šľahám na najvyšších otáčkach do vychladnutia
(na cca 30 stupňov, nemusí byť úplne studené) asi 10 minút.

Medzitým si pripravím plechy s papierom na pečenie a cukrárske vrecko
s ozdobnou špičkou. Rúru zapnem na 100 stupňov, ventilátor.

Hotovú penu dám do vrecka a na plech vytláčam do tvaru
"hniezda"...veľkosť je už na vás, my máme radi menšie 
(vrecko so špičkou nemusí byť, proste len lyžicou môžete urobiť "hniezda").

Šupnem do rúry, stiahnem na 95 stupňov a suším cca hodinu :)
Hotové vychladnuté naplním mascarpone plnkou.
Na tú potrebujeme 2 mascarpone (spolu 500g), jednu 250 ml šľahačku,
20-30 g práškového cukru...všetko spolu vyšľaháme na
stredných otáčkach do zhustnutia.

Ozdobíme ovocím :)

Tip: pod mascarpone plnku môže ísť aj ovocné pyré...



Tak dobrú chuť...

Majte sa krásne :)

pondelok 25. mája 2020

Vtáčence


Minulý rok u nás hniezdili žltochvosty...hniezdo
si urobili rovno nad vchodovými dverami a vychovali 2 kolá mláďat.
Na jeseň sa s nami rozlúčili,
asi týždeň krúžili okolo terasy a odleteli do teplých krajín.

Na jar sme ich už netrpezlivo čakali a v marci,
keď doleteli, sme sa im veľmi potešili...minulý rok vychytali všetky
muchy a pavúky na terase, mali sme čistučko
a nenechávali ani "stopy" za sebou...len keď mladé vylietali,
nechali "pozdrav".

Tento rok sa vrátili znovu do svojho hniezda nad vchodové
dvere...2 týždne sedela samička na vajíčkach
a ďalšie približne 2 týždne ich neúnavne chodila kŕmiť...nie raz sme sa
stretli pri dverách :)
Ona s červíkom v zobáku zmätene lietala okolo mňa, tak som sa
radšej vrátila dnu, nech nakŕmi mladé a vyšla som von
až potom :)

Posledných pár dní rodičia volali mladé na svoj prvý let
a medzitým ich samozrejme kŕmili...včera vyletela samička do hniezda naposledy
a zrazu je ticho...keby nám nebola ukázala mláďa na strome,
ani o ňom nevieme...išla ho nakŕmiť a vtedy sme ho zbadali...z diaľky som ho
odfotila...




Okrem žltochvostov u nás hniezdia aj drozdy, ale tie sú v stromoch...uvidíme
ich len vtedy, keď opustia svoje hniezdo.

Krásny pondelok :)

nedeľa 24. mája 2020

Petúnia


Kúpili sme ju už dávnejšie...len som vám ju tu
ešte neukázala. V obchode som jej nevedela odolať :)

Je nádherná, voňavá a krásne sa vyníma na terase...




Čo poviete?

Krásnu nedeľu :)



Aj keď sa pravidlá z dôvodu COVID 19 uvoľňujú...


...do obchodov sa veľmi nehrniem.

Zvykla som si na to, že si potraviny objednám
a nemusím nikam chodiť...už som vám písala, ako som si objednala
z Freshboxu, ale keďže tam bol minimálny nákup 100 eur,
tak som hľadala ďalej...

A našla som LUNYS...najprv som sa musela
zaregistrovať a potom som mohla začať nakupovať.
Stačí urobiť nákup za 30 eur a doprava je po celom Slovenku zadarmo.
Jeden deň objednám, na druhý deň mám doma...odvtedy
objednávam len odtiaľto :)





Nevýhoda je, že si nemôžem vybrať, ale beriem, čo mi prinesú.
Napriek tomu mi to vyhovuje,
lebo ušetrím kopec času a nervov čakaním v radoch pred obchodmi :)

Objednávate si aj vy, alebo uprednostňuje nákup v obchode?

Krásny deň prajem...

sobota 23. mája 2020

Pizza


Urobiť cesto na pizzu bola pre mňa pred rokom veľká výzva...
...nevedela som pracovať s kysnutým cestom,
nepiekla som koláče, ani chlieb, či rohlíky...teraz, keď som zistila,
aké je to jednoduché,
hocikedy si urobíme pizzové cesto a každý si naň naukladá suroviny podľa
vlastnej chuti...občas máme len pizza štangle
s cesnakovým dipom :)


Ja mám najradšej klasiku...šunka, syr, kukurica...
Viťo rád experimentuje a robí si takú všehochuť,
Janka zase niečo medzi nami...moju klasiku obohatí o Viťove prísady :)


Keďže cesto nechávam kysnúť v rúre vyhriatej na 35 stupňov,
tak je za pol hodinku nakysnuté
a večera za hodinu hotová...možno hodinu a štvrť :)

Čo potrebujeme na cesto:

270 ml teplej vody (ak je cesto husté, trošku ešte pridám)
1 PL cukor (trstinový)
1/2 balenia čerstvého droždia (cca 22 g)

 - zmiešame a necháme postáť pár minút, kým sa droždie aktivuje

Do kuchynského robota dáme:

500 g preosiatej múky (dávam 150 g celozrnnej špaldovej a 350 g hladkú špaldovú)
1 ČL soľ
20 g olivového oleja

- premiešame a pridáme vodu s droždím.
Kuchynský robot urobí za nás cesto, ktoré po vymiesení (odlepuje sa od stien
a je hladké) trošku ponaťahujem rukami
a nechám v teplej rúre kysnúť (30-35 minút).

Po vybratí z rúry cesto rozdelím na 3 diely, rozvaľkám placky,
potriem kečupom a každý si naukladá, na čo má chuť.

Pečiem na 190 stupňoch (ventilátor) cca 20 minút,
kým trošku zhnedne.

Mňam :)

Krásny víkend...

piatok 22. mája 2020

Zo záhrady



Posledné dni sa nám pekne oteplilo
a láka nás to čím ďalej, tým viac von...do záhrady...kosíme,
upravujeme, dolaďujeme...

Najradšej mám toto drevené sedenie z agátu :)


...keď ležím na lehátku...výhľad...


V poslednom čase obľubujem tieto kamienkové
svietniky...





Aj v skalke to kvitne...zanedlho bude ladiť do fialova,
levandule sa o to postarajú  :)

Krásny deň od nás prajem...



štvrtok 21. mája 2020

Zo starých postelí...


Na instagrame som už tieto fotky dávala,
ale sem ešte nie :)

Mali sme na povale staré hrdzavé kovové čelá z postele,
ktoré sa mi veľmi páčili
a konečne som si našla čas, aby dostali "nové šaty"


Natrela som ich odhrdzovačom, prešmirgľovala
a natrela čiernou farbou...2 nátery...
Plánujem tam napísať nejaké pekné motivačné citáty :)
Jedno čelo je pri vchodovej bráne a druhé pri terase...sú trochu preliačené,
ale na kráse im to neuberá...

Vietor mi ich zhadzoval, tak sú dočasne priviazané špagátom, ale snáď
niečo vymyslíme
a špagát nebude potrebný...




A do črepníka už pribudla azalka :)


Však sú krásne?

Majte sa krásne :)



pondelok 20. apríla 2020

Prístrešok je hotový :)


Juj, ako sa teším...



Škridla je na svojom mieste,
biela farba v dvoch náteroch, kameň na zemi...
...a autá už tiež zaparkované :)

Krásny deň...

nedeľa 19. apríla 2020

Zo záhrady...



Všetko kvitne...jablone, čerešne, broskyne, hrušky... len včielky nelietajú
a ranné mrazy
sa snažia zničiť budúcu úrodu...tak uvidíme, čo zostane :)










Aj v skalke to začína hýriť farbami :)







...pivónie sa tiež prebúdzajú...





Pár fotiek pre potešenie...jar je najkrajšia zo všetkých
ročných období,
tak si ju vychutnávame plnými dúškami...

Krásny deň :)