Translate

piatok 10. júla 2020

Čo sa deje na Slovensku...alebo ako stavajú developeri...



Nikdy som sa nejak nezaujímala o politiku, ale čo je veľa, je veľa...čítala som o rôznych špinavostiach, ktoré sa robili za posledné roky, sledujem kauzy, ktoré sa odkrývajú od vraždy novinára a jeho snúbenice, neveriacky len krútim hlavou, že to snáď ani nie je možné, ale nikdy sa nás to priamo nedotýkalo...až doteraz.

Ja už naozaj neviem, či sa dá dovolať spravodlivosti...ale asi NIE. Pred 6 rokmi sme kúpili dom, ktorý bol postavený v roku 1934, má tehlové základy a na komplet sme ho zrekonštruovali. Stálo nás to neskutočne veľa vlastného potu, úsilia a nehovoriac o tom, že aj peňazí...veľa vecí sme si robili svojpomocne, aby sme ušetrili.

Chvíľu na to kúpila nemenovaná firma polia, ktoré sú za našim domom a rozhodli sa pre výstavbu novej ulice a rodinných domov. Na tom by nebolo nič prekvapivé, veď sa to bežne robí, že kvalitnú ornú pôdu mestá a dediny veselo schvaľujú a povoľujú robiť výstavbu developerom, ale...

Keď sme sa boli viackrát pýtať na budúcu výstavbu na mestskom úrade (to boli roky 2017/2018), žiaľ to bolo všetko len ústne, vždy nás pracovníčky odbili tým, že to sa ešte rieši, ony ešte nevedia.

Medzitým našli lekári manželovi nádor na mieche, riešili sme jeho zdravotný stav, operáciu, rehabilitácie a za krátky čas na to bolo vydané rozhodnutie o umiestnení stavby. Keďže sa jednalo o líniovú stavbu, stavebný úrad sa neunúval dať nám to na vedomie inak, ako verejnou vyhláškou. Napriek tomu, že sme jediný rodinný dom, ktorý je priamo dotknutý (navyše na hranici pozemku), ostatné susedné parcely sú len záhrady a orná pôda. Uviedli len čísla parciel, žiadne mená a priezviská napriek tomu, že účastníkov konania nebolo až tak veľa. Prečo asi?

Potom prišlo na rad stavebné povolenie...to sme už sledovali verejné vyhlášky, keďže sme sa poučili pri predchádzajúcom rozhodnutí. Ale stavebný úrad sa asi rozhodol, že nechcú mať „problémy“, tak parcelu, ktorá vedie za naším domom nikde nespomenuli...ani v začatí konania, ani v stavebnom povolení. My sme boli v pohode, veď zatiaľ sa nič nedeje, riešia parcely, ktoré sú ďalej od nás.. Ale veľký omyl...investor začal výstavbu a my sme kukali jak puci. Boli sme na meste a pracovníčka stavebného úradu nám povedala, že tú parcelu tam asi zabudla napísať, ale keďže v schválenom projekte je cesta aj za našim domom zakreslená, stavebné povolenie platí aj pre túto parcelu. Namiesto toho, aby obnovili konanie na základe nášho upozornenia, že majú chybu, urobili upovedomenie – opravu chyby v písaní, kde parcelu doplnili. Aké jednoduché.

Nakoniec sme pri nahliadnutí do spisu zistili, že ani na žiadosti nebola parcela za naším domom uvedená, tak nechápem na základe čoho bola vydaná oprava chyby v písaní a na základe čoho sa schválil projekt s cestou, ktorá ani nie je v súlade s predpismi. Môžeme 3x hádať. Vlastne, stačí raz a ani nemusíme hádať.

Nám by tá cesta v podstate ani až tak nevadila, keby ju „šikovný“ projektant nenaprojektoval 70 cm od nášho domu, v realite však geodet vytýčil kolík len 40 cm od fasády nášho domu!!! Nie je pri dome ani zelený pás, ani chodník, hneď cesta. Neviem si predstaviť, keď dopravný inšpektorát dával súhlasné stanovisko, či si uvedomoval, že okolo domu sú nevyhnutné aj udržiavacie práce, a preto sú dané vo vyhláške odstupové vzdialenosti domu od cesty. Asi budem dávať výstražný trojuholník na cestu, keď budem chcieť zvonku umývať okno na dome. Ani regionálnemu úradu verejného zdravotníctva nebolo nič divné a v pohode súhlasili bez pripomienok.
Nakoniec nám na meste predniesli ponuku investora, že je ochotný posunúť cestu, aby bola od domu cca 1,6 m.




Medzitým som písala už na Okresný úrad v Nitre, či Úrad verejného zdravotníctva alebo ministerstvá... niektoré odpovede prišli,
niektoré boli vyhýbavé. Tak použijeme aspoň tie, ktoré prišli...

Tiež sme sa ohradzovali aj u investora, že nemá stavebné povolenie, keďže nepodal ani žiadosť na cestu pri našom dome...a ich reakcia? Cestu veselo stavajú ďalej...a rovno tú časť, ktorá je za nami...som veľmi zvedavá,  čo táto výstavba urobí so statikou nášho domu, keďže investor nie je ochotný urobiť žiadne opatrenia proti poškodeniu, či dilatáciu...vraj len ak to budú mať dané na papieri...inak nič neurobia...


P.S. A aby toho nebolo málo...dnes som čítala článok (Denník N), že členom energetickej regulačnej rady sa stane Miroslav Dudlák alebo šéf Bukózy Holding Vladimír Jacko. Kandidátov vybral parlament  a vybrať jedného z nich by mala pani prezidentka. K tomu len napíšem, že o firme Bukóza Holding (Spoločnosť BUKÓZA INVEST spol. s r.o., člen SKUPINY SPOLOČNOSTÍ BUKÓZA HOLDING) písala na blogu Lucia Ďuriš Nicholsonová tu:


Názor si urobte sami...doplním len, že pána Vladimíra Jacka navrhol poslanec Sme rodina Ľuboš Krajčír...

Majte sa krásne a prepáčte mi, že som do dnešného príspevku vsunula túto tému...ale tá bezmocnosť je neuveriteľná...

Ak niekto viete, ako toto riešiť, dajte vedieť :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára