Sú jednoduché a chutné...dlho som sa bála odpaľovaného
cesta, ale obavy boli zbytočné...podarili sa hneď na prvýkrát,
aj druhý, tretí,...snáď som to teraz nezariekla :)
Kto ešte neskúsil, odporúčam...a pridávam aj receptík,
podľa ktorého ich robím...
Potrebujeme:
125 g mlieko
125 g voda
115 g maslo
štipka soli
140 g hladkej špaldovej múky
4 vajcia "L"
Mlieko, vodu, maslo a soľ dáme variť...keď vrie,
odstavíme bokom a prisypeme naraz všetku múku...zamiešame a vrátime naspäť na sporák.
Za stáleho miešania varíme a "odpaľujeme " približne 1-2 minúty, kým sa nám cesto oddeľuje od hrnca
a spája sa do "gule".
Hotové cesto preložíme do kuchynského robota
a pri nízkych otáčkach necháme vychladnúť. Používam pri tom K-metlu.
Keď je cesto na dotyk teplé (nie horúce - cca 30°C), postupne po jednom primiešame vajíčka.
Zakaždým necháme každé jedno poriadne zamiešať.
Hotové cesto dáme do cukrárskeho vrecka a vytláčame
na papier na pečenie malé kopčeky.
Nechávame rozostupy, lebo sa dosť zväčšia.
Mokrým prstom ich uhladíme a pred pečením pofŕkame čistou studenou vodou.
Pečieme na 200 stupňoch (ventilátor) cca 7 minút,
potom znížime na 180 stupňov a pečieme
do zlatista približne 15 minút.
Rúru v žiadnom prípade neotvárame.
Hotové vyberieme a necháme vychladnúť.
Krém:
500 g mascarpone
125 g tvaroh
100 g šľahačková smotana
200 g čokoláda (aspoň 52%)
Čokoládu rozpustíme nad parou, primiešame do nej tvaroh
a vyšľaháme spolu s mascarpone a šľahačkou smotanou.
Hotový krém dáme do cukrárskeho vrecka s tenkou špičkou.
Vychladnuté profiterolky naplníme krémom tak, že špičkou "prerazíme" stenu profiterolky
na tenkom mieste na boku a vtlačíme náplň
(prípadne ich rozkrojíme zúbkovaným nožom a naplníme lyžicou).
Dáme zachladiť do chladničky.
Medzitým si rozpustíme nad parou bielu čokoládu, v ktorej naplnené guličky namáčame.
Posypeme orieškami, ja som dala podrvené pistácie.
Hotovo :)
Krásny blížiaci sa víkend prajem...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára