Translate

štvrtok 9. januára 2020

Profiterolky


Sú jednoduché a chutné...dlho som sa bála odpaľovaného
cesta, ale obavy boli zbytočné...podarili sa hneď na prvýkrát,
aj druhý, tretí,...snáď som to teraz nezariekla :)


Kto ešte neskúsil, odporúčam...a pridávam aj receptík,
podľa ktorého ich robím...

Potrebujeme:

125 g mlieko 
125 g voda 
115 g maslo 
štipka soli 
140 g hladkej špaldovej múky
4 vajcia "L"

Mlieko, vodu, maslo a soľ dáme variť...keď vrie,
odstavíme bokom a prisypeme naraz všetku múku...zamiešame a vrátime naspäť na sporák.
Za stáleho miešania varíme a "odpaľujeme " približne 1-2 minúty, kým sa nám cesto oddeľuje od hrnca 
a spája sa do "gule".

Hotové cesto preložíme do kuchynského robota 
a pri nízkych otáčkach necháme vychladnúť. Používam pri tom K-metlu. 
Keď je cesto na dotyk teplé (nie horúce - cca 30°C), postupne po jednom primiešame vajíčka. 
Zakaždým necháme každé jedno poriadne zamiešať.

Hotové cesto dáme do cukrárskeho vrecka a vytláčame 
na papier na pečenie malé kopčeky.
Nechávame rozostupy, lebo sa dosť zväčšia.
Mokrým prstom ich uhladíme a pred pečením pofŕkame čistou studenou vodou.
Pečieme na 200 stupňoch (ventilátor) cca 7 minút,
 potom znížime na 180 stupňov a pečieme 
do zlatista približne 15 minút.
 Rúru v žiadnom prípade neotvárame.
Hotové vyberieme a necháme vychladnúť.



Krém:

500 g mascarpone
125 g tvaroh
100 g šľahačková smotana
200 g čokoláda (aspoň 52%)

Čokoládu rozpustíme nad parou, primiešame do nej tvaroh 
a vyšľaháme spolu s mascarpone a šľahačkou smotanou.

Hotový krém dáme do cukrárskeho vrecka s tenkou špičkou. 
Vychladnuté profiterolky naplníme krémom tak, že špičkou "prerazíme" stenu profiterolky 
na tenkom mieste na boku a vtlačíme náplň
(prípadne ich rozkrojíme zúbkovaným nožom a naplníme lyžicou). 
Dáme zachladiť do chladničky.

Medzitým si rozpustíme nad parou bielu čokoládu, v ktorej naplnené guličky namáčame.
Posypeme orieškami, ja som dala podrvené pistácie.

Hotovo :)

Krásny blížiaci sa víkend prajem...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára