Translate

štvrtok 11. apríla 2019

Čokoládové koláčiky...


V poslednom čase som často piekla torty alebo minipavlovky...
...veľmi ma to bavilo...
Skúšala som nové krémy, či zdobenie :)

Teraz som mala chuť na niečo iné...klasická kakaová piškóta
a čokoládový krém...k tomu ovocie 
a mňamka je na svete...


Potrebujeme: 
 
6 vajec (žĺtka a bielka zvlášť)
štipka soli
6 PL kopcovité hladkej špaldovej múky
  4 PL trstinového cukru
2 PL kakao
1 KL prášku do pečiva (vínny kameň)

Najprv som šľahala bielka so štipkou soli na stredných otáčkach,
keď sa mi vytvorila pena, pridala som cukor
a šľahala na najvyšších otáčkach do tuhého snehu.
Znížila som znovu na stredné otáčky a postupne zašľahávala žĺtka po jednom.
Nakoniec som na najslabších otáčkach (úplne pomaly)
prišľahala preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva, ale len krátko.
Hotové cesto som vyliala na plech (cca 22x35 cm),
boky som nevymazávala, len na spodok som dala papier na pečenie.
Piekla som na 150 stupňoch (ventilátor) cca 30 minút.

Po vychladnutí som korpus prerezala na polovicu 
a vykrajovala kolieska cca 6 cm priemer
(ak použijete väčší plech, cesto bude nižšie a netreba ho prekrojiť,
len vykrajovať)

Plnka:

150 ml šľahačková smotana
150 g čokoláda (aspoň 52%)
250 g mascarpone
200 g cream cheese
2-3 PL kokosový cukor (podľa chuti)

Smotanu som zohriala tesne pod bod varu a zaliala ňou
nalámanú čokoládu...poriadne zamiešala
a nechala vychladnúť...v chladničke minimálne 4 hodiny.
Po vybratí som stuhnutú hmotu (ganáž)
vyšľahala, prišľahala mascarpone, cream cheese a cukor do nadýchaného
krému...krém som dala do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou
(nemusíte, kľudne môžte použiť lyžicu a krém nanášať ňou).

Kolieska som jemne potrela brusinkovým lekvárom
(môže byť aj malinový, ríbezľový a pod.),
na to krém, ovocie a ďalšie piškótové koliesko...navrch znovu
krém a ovocie...

HOTOVO :)

Koláčiky treba mať zavreté v dóze v chladničke,
aby nevyschli, ale boli mäkučké...


Majte sa krásne :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára