Translate

utorok 1. novembra 2016

Gaštany...




Prišiel mi mail, v ktorom sa píše o liečivých účinkoch gaštanov...
Neviem, či je to pravda, ale myslím si,
že ak nepomôžu, tak určite neuškodia...a tu je časť zo spomínaného mailu:


Zdravie a krása – Keď lieči príroda

 Mali by sme v tomto ročnom období dávať pozor, lebo pri prechádzke po parku nám môže padnúť gaštan na hlavu. Keď sa tak stane, netreba ho od zlosti zahodiť, ale radšej si ho dajte do vrecka nohavíc, či plášťa alebo do kabelky... Potom vás už viac nebudú bolieť kolená, ani bedrové kosti.

Vedeli ste, že gaštany majú "čarovnú moc"? 
plody gaštanu vo vreckách ochraňujú pred reumatizmom
pomáhajú pri reume, bolesti chrbtice, zápale močových ciest, bolestiach hlavy
liečia dušu

Je známe, že pagaštan konský má protizápalové účinky a že pomáha zbavovať sa opuchov, ale aj pri liečbe hemoroidov, kŕčových žíl, trombózy, či vredov predkolenia. Na pomoc si ho berieme pri zápale hrdla ako kloktadlo, pri zápale žíl ako masť a pri migréne ako liek s výťažkami z gaštanu.

„Nazbieraj toľko gaštanov, koľko máš rokov + 1 navyše, vlož ich do plátenného vrecúška a potom s nimi pod vankúš do postele," navrhla mi priateľka pred dvoma rokmi, keď som sa sťažovala na choroby z nachladnutia. Potom som si spomenula na manžela, ktorý nosil v jeseni tiež vo vreckách čerstvé gaštany. Chránili ho vraj pred reumatickými bolesťami. Gaštan z vrecka vyhodil až vtedy, keď bol zoschnutý. 

A ešte jedna vec - nie je dobré zbierať gaštany z cintorína - údajne majú v sebe zlú energiu. 

Domáca pomoc
Trpíte reumou ruky? Zvyknite držať jeden či dva plody v dlani a pohrávať sa s nimi.
Trápi vás reuma nôh? Zabaľte do starej plienky alebo obliečky na vankúš zo dvadsať gaštanov a batôžtek uložte do postele k nohám. Po mesiaci sa gaštany scvrknú a vnútro sčernie, preto treba znehodnotené plody vymeniť za čerstvé.
Neviete sa zbaviť bolesti kĺbov? Plody namočte do liehu a po dvoch týždňoch získate výluh na natieranie postihnutých častí.
Popálili ste sa, alebo je vaším problémom zapálená koža? Pomôže nálev z kvetov alebo tinktúra pripravená z pagaštana.

TIP: Ak chcete z gaštanu profitovať čo najdlhšie, nazbierané plody skladujte v kameninovej nádobe v interiéri. Takto môžete pri príprave nových liečivých balíčkov do postele postupne odčerpávať zo zásoby aj niekoľko mesiacov.


Neviem ako vy, ale ja budem odteraz 
nosiť vo vrecku gaštany...kolená ma občas potrápia...tak čo ak náhodou... :-) 

Krásny deň...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára