Translate

piatok 9. októbra 2020

Parížske tyčinky

Tento recept na parížske tyčinky (rožky) mám veľmi rada, 
lebo je jednoduchý a chutný :)

Občas mávam také "žravé" obdobia
spojené s chuťou na sladké a tieto rožky sami zdajú byť
také relatívne "neškodné"...veď tam sú len samé "zdravé" potraviny :) 
Orechy, vajcia, mlieko, čokoláda...dobre, aj cukor, ale len trstinový 
(prípadne kokosový)...to predsa môžem :)

Potrebujeme naň 2 cukrárske vrecká, ktoré
sa dajú kúpiť v cukrárskych potrebách za pár centov, 
ale šikovné gazdinky si ho môžu aj ušiť z bavlnenej látky a používať 
do zodratia :) 
Prípadne sa dá použiť pevnejší desiatový sáčok
a odstrihnúť rožok.



Ak by ich chcel niekto vyskúšať, tu je receptík.

Na cesto si pripravíme:

200 g mletých vlašských orechov
30 g hladkej špaldovej múky
80 g práškového trstinového cukru
2 vajíčka
štipku soli
1 ČL prášku do pečiva (mám z DM) 

Všetko spolu zmiešame metličkou, 
prípadne stierkou (vareškou),
dáme do cukrárskeho vrecka a na plech 
s papierom na pečenie nastriekame tyčinky alebo rožky.
 Pečieme na 155°C (ventilátor) cca 15 - 20 minút.


Krém:

250 g mlieka
2 žĺtka
50 g trstinový cukor
55 g hladkej špaldovej múky

Všetko dáme spolu do hrnca a za stáleho miešania
(metličkou) uvaríme puding. Do ešte horúceho zamiešame

50 g čokolády (aspoň 70%)

Prikryjeme fóliou tak, aby sa fólia dotýkala pudingu
a necháme vychladnúť.

Medzitým si vyšľaháme 

100 g zmäknutého masla
15 g práškového trstinového cukru

a k maslu prišľaháme po lyžiciach vychladnutý puding. 
Hotový krém dáne do vrecka s ozdobnou
špičkou a vytláčame na vychladnuté orechové tyčinky.

Poleva:

100 g čokoláda (52%)
25 g kokosový olej

Roztopíme a vychladnuté tyčinky (rožky) v nej
omáčame.



Blíži sa víkend, tak si ho užite...

Majte sa krásne :)







2 komentáre:

  1. Katko, ty mě dáváš, samé dobroty a jak krásně tvarované, nejsi ty cukrářka ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujeeem 😊 nie, nie som cukrarka a to som pred 2 rokmi nevedela upiect ani piskotu 🙈

      Odstrániť