Translate

utorok 5. februára 2019

Košíčky...aj s receptíkom :)


Je s nimi síce "piplačka", 
ale páčia sa mi...dajú sa naplniť rôznymi náplňami
a väčšinou miznú zo stola ako prvé :)


Recept na ne používam ako na klasické linecké
takže:

250 g špaldovej múky
125 g masla
60 g cukru (dávam trstinový alebo brezový)
1 žĺtok
1 PL studenej vody

Rýchlo zamiesim cesto, zbytočne ho v rukách nezohrievam,
dám na cca 1/2 hodinku do chladničky, potom rozvaľkám a vykrojím kolieska o kúsok väčšie ako košíček.
Natlačím do košíčkov a pečiem na 160 stupňoch (ventilátor) cca 10-15 min.

Hneď za horúca ich vyklopím a nechám vychladnúť.

Ak chcem košíky zdobiť hviezdičkami, tak trochu cesta vykrojím vykrajovačkou.

Náplne máme radi čokoládové (aj bielu, aj hnedú)...klasickú ganache...

Zohrejem 250 ml šľahačkovej smotany,
keď už začína bublinkovať, stiahnem ju z plameňa a nalejem na nakrájanú horkú
(aspoň 52%)
 alebo bielu čokoládu...200g...nechám chvíľu postáť a vymiešam lyžicou dohladka...
Na záver pridám trochu masla (cca 20-30 g)
a miešam, kým sa rozpustí...hotovú čokoládu
nalejem do košíčkov, vrch ozdobím (napr. nasekanými pistáciami).

Do košíkov s hviezdičkami
som dala najprv trochu višňového lekváru, na to mascarpone krém 
pomocou cukrárskeho sáčku a ozdobnej špičky, 
ale kľudne môžete aj lyžicou
 (250 g mascarpone vyšľahať so 180 ml šľahačkovej smotany
a cca 60-80 g práškového cukru)
a vrch ozdobila hviezdou :)

Ak budete mať záujem, pridám aj receptík na cupcake...

Majte sa krásne ♡


6 komentárov:

  1. Vypadají božsky! Také je někdy peču a plním, ale ze špaldové mouky jsem ještě nezkoušela a tak díky za recept.
    Ála

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásne košíčky, nie je tá plnka v nich riedka? Rada sa inšpirujem.
    Aj cupcake sú nádherné, akou špicou ich prosím zdobíš?
    Pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sú také prekrásne, že škoda ich zjesť!
    Si šikovná, z mojich rúk by vyšli biedne :-(
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tyhle košíčky by určitě chutnaly manželovi, takže někdy možná vyzkouším.Ganache jako náplň je dobrý nápad.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Katko, máš to moc krásné a navíc ještě zdravější varianta. Jsi hotová cukrářka. :-)
    Krásné dny.
    D. :-)

    OdpovedaťOdstrániť