Čo cez víkend na raňajky?
Napríklad pšenovo-ovsenú kašu...chuťou mi trochu pripomína ryžu v mlieku
a dokonca chutí aj našej Janke...
Len neviem, či je to tým gaštanovým pyré, ktoré zbožňuje,
alebo jej naozaj chutí aj kaša :) A najradšej ju má studenú...z chladničky na druhý deň...
Potrebujeme:
1/2 hrnčeka pšena
1/2 hrnčeka ovsených vločiek
2 hrnčeky mlieka
1/2 hrnčeka ovsených vločiek
2 hrnčeky mlieka
100 - 150 g gaštanového pyré
2 PL medu (nemusí byť, je dosť sladká aj bez medu)
štipka škorice
Postup:
Pšeno poriadne prepláchneme vriacou vodou (zohriala som v rýchlovarnej
konvici plnú dávku a zaliala cez sitko), aby nebolo pšeno horké.
Pšeno a ovsené vločky v hrnci zmiešame s mliekom
a varíme za stáleho miešania do zmäknutia pšena a zhustnutia na
miernom plameni
(približne 10 minút).
Na záver do kaše primiešame zmäknuté gaštanové pyré a škoricu, príp. med...
Fotky nie sú nič moc, ale fotila som to pod umelým svetlom :)
Pšeno je vlastne proso bez šupiek. Ide o vzácnu obilninu, ktorá je ako
jediná
z obilnín zásaditá,
a preto neprekysľuje organizmus. Navyše slúži
aj ako zdroj mnohých
vitamínov a minerálov.
Pšeno je nielen bezlepkové, ale aj ľahko stráviteľné, sýte a veľmi výživné. Obsahuje veľa železa, kremíka, aj vitamíny skupiny B. Má vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Výživovou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám.
Ak ste ešte náhodou pšeno neskúsili, možno sa inšpirujete
a cez víkend si na nej pochutíte aj vy...a ak ho poznáte, verím, že vám chutí rovnako
ako nám...s tým gaštanovým pyré je naozaj výborné :)
Dobrú chuť...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára