štvrtok 23. augusta 2018

Raňajkové vafle...



Moja "malá" ich má veľmi rada...a ani ja nepohrdnem :)
Cez víkend, keď ráno nie je zhon...

Skúšala som viac receptov a nakoniec sa nám osvedčil tento...ak sa po upečení
dajú na mriežku, tak sú výborné chrumkavé...
...a príprava je veľmi jednoduchá, žiadne špinavé riady :)


Na cca 5 ks potrebujeme:

150 g hladkej špaldovej múky
200 ml mlieka
1 vajce
1PL trstinový cukor
3/4 ČL prdopeč
20 g roztopené maslo/olej
štipka soli

Všetko zmiešame metličkou v nádobe, z ktorej budeme cesto rovno
liať do vaflovača
 (ja používam elektrický šľahač - z ponorného mixéra dám dole tú mixovaciu časť 
a nasadím šľahaciu metličku)...cesto necháme chvíľu postáť, 
zatiaľ si zohrejeme vaflovač, potrieme ho troškou oleja 
(to len prvýkrát na začiatku, potom už netreba)
a pečieme...

Hotové ukladáme na mriežku, nakoniec dochutíme.

 
 

Ja viem, už to preháňam s pečením...ale keď mňa to tak baví :)

Krásny deň :)  

streda 22. augusta 2018

Jana, Janka, Johana



Včera mali dievčence s týmito menami meniny...a keďže
jednu Janku máme doma aj my,
bola menšia oslava...a ako to býva, zákon schválnosti, keď sa človek najviac snaží, 
vtedy sa najmenej darí...popraskala mi poleva na torte...
nevadí, chutila aj tak :)

Piškótový korpus a čokoládová plnka na želanie...

 
 

Makarónky som kúpila v LIDL
a zdobili sme spolu s Jankou...takže je to podľa jej gusta :)

Všetkým Jankám a Johankám prajem dodatočne všetko len to najlepšie,
veľa, veľa lásky, šťastia a hlavne zdravia...

Krásnu stredu :)

štvrtok 16. augusta 2018

Konečne sa mi podarila...


Piškótu som sa pokúšala upiecť veľa krát, ale vždy mi po vybratí z rúry
spľasla...potom som začala experimentovať...
...pridala som múku, ubrala som múku, s prdopečom, bez neho,
vajíčka vyšľahať zvlášť, spolu, či piecť na vyššej teplote alebo opačne na nízkej...

A konečne som uspela :) 
Je zo 4 vajec, nech toho veľa nepokazím, takže maličká, priemer 18 cm...


Takže nakoniec sa mi osvedčil tento recept:

4 vajcia (žĺtka a bielka zvlášť)
štipka soli
4 PL kopcovité hladkej špaldovej múky
3 PL medu
1 KL prášku do pečiva (vínny kameň)

Najprv som šľahala bielka so štipkou soli na stredných otáčkach,
keď sa mi vytvorila pena, pridala som med
a šľahala na najvyšších otáčkach do tuhého snehu.
Znížila som znovu na stredné otáčky a postupne zašľahávala žĺtka po jednom.
Nakoniec som na najslabších otáčkach (úplne pomaly)
prišľahala preosiatu múku s práškom do pečiva, ale len krátko.

Hotové cesto som dala do tortovej formy,
boky som nevymazávala, len na spodok som dala papier na pečenie.

Piekla som na 150 stupňoch (ventilátor) cca 35 minút.

Plnka bola jednoduchá:

1 šľahačková smotana (moja mala 180 ml)
1 mascarpone (250 g)
200 g jemného tvarohu
80 g medu

Hotový korpus som po vychladnutí rozrezala na 3 časti,
potrela čučoriedkovým lekvárom, na to išiel krém.
Vrch som ozdobila ovocím...chcela som kúpiť aj čučoriedky, ale v našom
obchode mali len také vytečené, ledva som vybrala
krajšie maliny a jahody...no zúfalstvo...

 

Ale keďže to bol skúšobný koláč, pri ktorom som ani nečekala,
že sa podarí,
bol to vlastne jeden z ďalších pokusov, tak som ani veľmi neriešila výzdobu
a som nadšená, že piškóta je konečne piškóta...

A to som ani ešte nepísala, ako som išla kúpiť vajcia...
...kúpila som ich rovno 60, nech môžem skúšať, lebo o chvíľu bude mať Janka
meniny a chcem jej upiecť zase sama :)

 

Ďalšie pokusy budú kakaové korpusy...
...držte mi palce...

Majte sa krásne :)

pondelok 13. augusta 2018

KiK


V prvom rade sa chcem všetkým veľmi pekne poďakovať za komentáre k minulému príspevku...
...veľmi ma potešili a vážim si to :) 

Dlho som nebola v žiadnych obchodoch okrem potravín, 
tak som zastavila v KIK...len na chvíľu...
...a mali tento krásny tmavo-modrý námornícky behúň na stôl...
..za 2,19 eur...

Ktovie, či boli k nemu aj vankúše...bola by to pekná súpravka...
 

Teším sa, ako ho použijem v letnej kuchyni 
(snáď v septembri sa pustíme do stavby)...konečne máme všetky papiere
odovzdané na stavebnom úrade
a čakáme už len na stavebné povolenie...potom vám to všetko nafotím :)

Krásny týždeň...
 

sobota 11. augusta 2018

Porovnanie 2018 vs 2017

 
Hanbím sa, ale dám to...minulý rok v lete mi pri pohľade do zrkadla
naskakovala husia koža...kedy som takto "narástla"?
Za predchádzajúce 2 roky som pribrala a to dosť rapídne...funela som
pri každom kroku a cítila som sa aspoň na 60...rokov...

Padlo rozhodnutie, kilá musia ísť dole...mám len tesne po 40-tke, nemôžem
predsa takto vyzerať...
...zmenila som svoje stravovanie (ale o tom som už nie raz písala)...postupne som 
pridala pohyb a išlo to...
...odvtedy prešiel rok a 25 kg je dole...

...veľmi sa teším, že som to dokázala...ešte by som chcela dať dole 10 kg,
ale už to nejde tak ľahko...jem veľa ovocia (viac, ako by som mala),
takže pokračovať budem opäť na jeseň :)

A pre porovnanie pridávam fotku...z tohtoročnej dovolenky
a z februára 2017, keď som bola v Prahe...


a tu je porovnanie z dovoleniek (aj s mojou polovičkou)...tento rok a minulý rok...


Snáď sa mi podarí hmotnosť udržať :)

Za ten rok som sa naučila nahradiť potraviny za zdravšie, vyradila som úplne
sladké vody a pijem len čistú vodu...toto som si nevedela pred rokom ani len predstaviť,
že niekedy mi bude čistá voda chutiť...ja, čo som pila kofolu a fantu :)

Ale dá sa to...všetko je v hlave...

Krásny deň :)

  

piatok 10. augusta 2018

15



Ako som spomínala, na 15-te narodeniny našej najmilšej :)
sme piekli karamelovú tortu...mala svoje chybičky, ale tie nikto neriešil...
bola upečená s láskou
a chutila...to bolo v tej chvíli najdôležitejšie :)

Oslavu sme mali vonku, pod prístreškom, vetrík pofukoval,
bolo príjemne...





Orechovo-karamelová torta

Suroviny na cesto (forma cca 18-20 cm):

7  vajec
štipka soli
140 g mleté vlašské orechy
140 g hladká špaldová múka
1 kypriaci prášok do pečiva
140 g trstinový cukor alebo med
1 PL voda
1 PL olej  

Suroviny na plnku: 

1 plechovka salko karamel 
1 maslo
1 mascarpone

+ lekvár na potretie 


Ako na to:
 
Bielky oddelíme od žĺtkov. 
V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme orechy, 
špaldovú múku zmiešanú s práškom do pečiva, vodu a olej. 
Všetko spolu dobre vymiešame  a nakoniec pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a štipky soli. 
Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy 
a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C cca 35-40 minút..záleží od rúry.

Vychladnutý korpus prerežeme na tretiny, príp. na polovicu
(podľa toho, akú veľkú tortovú formu použijeme) a potrieme lekvárom.

Plnka:

Vyšľaháme maslo, prišľaháme k nemu postupne (po lyžiciach) karamelové salko 
a zľahka prišľaháme aj mascarpone.

Poskladáme tortu, necháme stuhnúť a vyzdobíme :)

Na túto tortu som použila 1,5 násobok dávky cesta, plnku som nenavyšovala - použila som
množstvo podľa receptu, forma mala priemer cca 25 cm. 

Na vrch a "stekance" som použila ganache polevu
(zohriala som šľahačkovú smotanu - 180 ml, odstavila zo sporáka
a nasypala do nej 100 g horkej čokolády nalámanej na kúsky...po chvíľke som to 
dobre vymiešala, vychladnuté dala do obyčajného sáčku,
odstrihla špičku a po okraji torty zdobila...




Nôž, ktorým Janka krája tortu, máme po našej prababičke...
nevyzerá nejako zázračne, ale je to náš poklad :)

  

Takže 15-ka je za nami,
občiansky preukaz vo vrecku a život ide ďalej :)

Majte sa krásne...