...len tak...mala som chuť niečo upiecť :)
Klasická piškóta z 5 vajec, priemer 20 cm...
5 vajec (žĺtka a bielka zvlášť)
štipka soli
150 g hladkej špaldovej múky
100 g trstinového cukru
1 KL prášku do pečiva (vínny kameň)
Najprv som šľahala bielka so štipkou soli na stredných otáčkach,
keď sa mi vytvorila pena, pridala som cukor
a šľahala na najvyšších otáčkach do tuhého snehu.
Znížila som znovu na stredné otáčky a postupne zašľahávala žĺtka po jednom.
Nakoniec som na najslabších otáčkach (úplne pomaly)
prišľahala preosiatu múku s práškom do pečiva, ale len krátko.
Hotové cesto som dala do tortovej formy,
boky som nevymazávala, len na spodok som dala papier na pečenie.
Piekla som na 150 stupňoch (ventilátor) cca 35 minút.
Plnka bola veľmi jednoduchá:
250 ml šľahačková smotana
500 g mascarpone
6 PL práškový trstinový cukor
150 g jemný tvaroh
3 PL pistáciového krému alebo pasty
Najprv som vyšľahala smotanu s cukrom a mascarpone, potom som pridala
ostatné suroviny už len zľahka...na pomalých otáčkach...
Korpus som rozrezala na 3 časti, potrela lekvárom (čierne ríbezle),
na to plnka, maliny...opäť korpus a tak dokola.
Na vrch išlo len čerstvé ovocie - maliny, jahody, machovka, pistácie.
Krásny utorok :)